Emmeloord - 14-10-2024

 

Bij Willem de Boer Food & Events staat alles in het teken van eten en drinken. Pleun van Kassel, Manager Finance & Controle bij het bedrijf, legt uit: ‘In Emmeloord maken we elke dag maaltijden voor verpleeg- en ziekenhuizen. Ons concept bestaat uit eiwitrijke maaltijden verdeeld over zes eetmomenten per dag, waardoor mensen beter en sneller herstellen. Verder koken we in Emmeloord maaltijden voor de retail, zoals kant-en-klaarmaaltijden om thuis op te warmen. Ook ontwikkelen we nieuwe producten voor organisaties. Verder hebben we op Urk een cafetaria en partycentrum De Koningshof en in Emmeloord en Vollenhove beheren we twee bedrijfskantines. En natuurlijk kan iedereen bij ons terecht voor cateringactiviteiten.’ Vooral in Emmeloord op Bedrijventerrein Nagelerweg heeft Willem de Boer veel energie nodig en dat is de reden dat het bedrijf deelneemt in Stream Energy.

 

Wasstraat voor servies

Pleun van Kassel vertelt: ‘Op ons dak in Emmeloord liggen zo’n vierhonderd zonnepanelen. Dat is goed voor 20 tot 25% van onze stroombehoefte. Onze stroomaansluiting is nu precies pas. We hebben recent geïnvesteerd in een nieuwe wasstraat voor ons servies. Wij serveren de meeste producten in aantrekkelijk servies en ontzorgen onze klanten door de vuile vaat in Emmeloord af te wassen. Onze vorige wasstraat was gasgestookt. Onze nieuwe wasstraat is elektrisch. Doordat onze stroomaansluiting precies passend is, moeten we erover nadenken wanneer we de wasstraat aanzetten. Verder hebben we in ons bedrijf veel koel- en vriesruimte nodig, want we gebruiken veel verse producten en die zijn bederfelijk. Onze koeling en vriezer staan ook ’s nachts aan wanneer onze zonnepanelen niets opleveren. We zijn ermee aan het puzzelen of we de koeling en vriezer soms een tijdje kunnen uitzetten, zodat we dan kunnen afwassen.’

 

Van gas naar elektrisch koken

Willem de Boer Food & Events wil graag uitbreiden. ‘Door personeelstekort zouden we wellicht meer kunnen automatiseren, maar de machines daarvoor zijn duur en hebben elektriciteit nodig. Deze energie is nu niet beschikbaar. In horecakeukens wordt nog veel op gas gekookt. Bij ons ook. Als we dat willen omzetten naar elektrisch, gaat het stroomverbruik flink omhoog. Wij gebruiken per jaar 75.000 m³ gas. Bij de overgang naar elektrisch koken, moeten we dat aantal met drie vermenigvuldigen. Dat komt neer op 225.000 kilowatt. We hebben het dan alleen nog maar over het vervangen van onze kooktoestellen. Als we willen uitbreiden, hebben we nog veel meer nodig. En wanneer we met onze vrachtwagens bijvoorbeeld elektrisch willen rijden, is er een veelvoud nodig. Wij denken dat Stream Energy een belangrijke rol kan spelen in onze toekomst, omdat die als energiecorporatie kan helpen om de beschikbare energie goed te verdelen. Energie wordt vaak overdag opgewekt, terwijl stroom ook op andere momenten nodig is. Ik ben blij dat Stream Energy zich erin vastbijt. Zodra de corporatie start, zal ik mij inzetten als penningmeester daarvan.’

 

Naar overzicht